Dijital Çağda Televizyonun Dönüşümü
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital medya ve ilişkili olduğu tüm sektörler de değişmeye başladı. İnternet ağının genişlemesiyle birlikte televizyon da bu gelişmelerden ...
nasibini alarak kendini en çok güncelleyen alanların başında geldi ve dijital televizyon yayıncılığı dönemi başladı. Televizyon yayınlarının internet üzerinden gerçekleştirilmesiyle hem yayıncılık açısından hem de izleme pratikleri açısından yeni bir dönem başladı.
İzleyiciler yeni izleme pratikleri ile çok daha interaktif bir konuma yerleştiler. Dolayısıyla yeni dijital yayıncılık; sektörde bulunan tüm tarafları, yani hem üreticileri hem de tüketici konumunda olan izleyicileri önemli ölçüde etkiledi.
Yeni Medyanın En Güncel Hali: Online TV
Giderek dijitalleşen yenidünya düzeni, yeni bir medya ve yayıncılık türü yarattı. İzleyicilerin bütün izleme alışkanlıklarına hitaben haberler, yarışma programları, diziler ve sıra dışı yapımlardan oluşan filmler online olarak internet üzerinden yayınlanmaya başlandı. Bütün bunlar yeni bir yayıncılık düzenini getirdi ve tüketiciye standart televizyonun gerekliliğini sorgulatmaya başladı. Online TV'lerin bireysel ve kişiye özgü olması, görüntü, ses ve metinlerin iletiminde bambaşka bir bütünlük yaratması izleyicilerin yönelimini tamamen ona çevirdi.
Online TV, televizyondaki sabit yayınlardan ziyade izleyiciyi daha aktif kılarak ona beğenebileceği içerikler sunan, istediği zaman başlatma, durdurma, tekrar izleme veya geri sarma imkanı tanıyan, reklamsız izlenebilen (bazen), zaman ve mekandan bağımsız olarak her koşulda takip edilebilen özgür bir alan yarattı. Türkiye'de ve dünyada dijital medyanın aracılık ettiği bu yeni alışkanlıklar, izleyiciyi bambaşka bir bireyselleşme deneyimine doğru itti. Televizyon ekranı karşısında bütün aile aynı saatte aynı şeyi izleyip her anlamda bir duygu ortaklığı yaşarken, artık ailenin tüm üyeleri kendi zevklerine göre bağımsız olarak izleyebilir hale geldi.
Dijital Dünyanın Dijital Yetişen Nesli
Global düzeyde internet ağının ve dijital olanın çok ilgi görmesi, kendini sürekli yenilemesi ve televizyon gibi kadim bir geleneğin bile formunu değiştirmesine neden olması yeni bir nesli de ortaya çıkardı. Nasıl ki ilk siyah beyaz televizyonlar çıktığında toplumda sosyal ve kültürel anlamda bir dönüşüm başladıysa, aynı etki dijital dünyada yetişen nesil üzerinde görülmeye başlandı ve toplumda yapısal değişimler başladı. Z kuşağı olarak bilinen dijital doğanlar sadece tablet, telefon, bilgisayar ile ilgilenirken dijital göçmenler interneti daha çok zorunluluk halinde kullananlar, yani X kuşağı olarak biliniyor.
Dijital yerliler ise dijital göçmenlerin aksine daha çok kendi yaşamları ile dijital olan her şeyi adapte edebilen kuşak, yani Y kuşağı olarak tanımlanıyor. Dijital TV'nin getirdiği aile içi ve sosyal hayatta yaşanan bireyselleşmeler bu kuşaklar arasındaki farkı ortaya koyuyor. Üstelik bu fark dijital TV'de izleyiciye sunulan içeriklerle de doğru orantılı olarak ilerliyor.
Aynı içeriği izleyen X, Y ve Z kuşağının yorumlama biçimleri önemli bir farklılık gösteriyor ve bunlar aynı zamanda gerek toplumsal açıdan gerekse toplumun en küçük birimi olan aile açısından davranışsal farklılıklara neden olabiliyor. Diğer taraftan dijital yerliler ile dijital göçmenlerin internet üzerinden TV izlemesinin nedeni, dijital doğanların tersine televizyon içeriklerinde kaçırılan doğrusal içeriklere ulaşmak amacı güdüyor. Dolayısıyla bu durum da yeni bir yayıncılık anlayışını doğuruyor.
Sonuç olarak dijital çağda televizyonun dönüşümü yayıncılıkla beraber aile yapısında, toplumsal ve sosyal alanlarda değişimi beraberinde getiriyor.